Brezplačna dostava ob nakupu nad 50€

Malinali

Mexican coffee Malinali

Mehiška Kava

Pražena v Sloveniji

Paket Malinali kave s podobo La Manche, prevajalke in tolmačka iz 16. stoletja.

 

Mico de noche

Država: Mehika

Področje: Chiapas

Občina: Tapachula

Nadmorska višina: 800 – 1800m

Letina: oktober – februar

Različice: Caturra, Bourbon, Typica, Maragogype

 

 

Mehiška kava z imenom Mico de noche je ime dobila po opicah Saraguato, ki živijo okrog kavnih nasadov, in se jih je ime Mico de noche prijelo zaradi njihovega glasnega nočnega zavijanja.

Kavovci, iz katerih pridelujejo kavo Mico de noche, rastejo v višavju v okolici mesta Tapachula v mehiški državi Chiapas na jugu Mehike. Mesto ima že od nekdaj pomembno komunikacijsko in trgovsko vlogo med Mehiko in Srednjo Ameriko. Tapachula je bolj znano pod imenom „biser Soconusca“, ki je regija, v kateri mesto leži. Ker leži na meji z Gvatemalo, je mnogo let predstavljalo jabolko spora med Mehiko in Gvatemalo, saj sta obe državi trdili, da mesto leži na njunem ozemlju.

Nasadi kavovca, iz katerih je pridelana mehiška kava Mico de noche, ležijo ob vznožju dveh vulkanov, Tacana in Pico de Loro. Vulkanska zemlja in raznolika mikroklima je ustvarila idealen kraj za pridelavo izvrstne mehiške kave.

Mešanico mehiške kave Mico de noche lahko kupite v zrnu ali mleto, primerna pa je za pripravo na turški, moka in ameriški način.

Mexican coffeeZrna mehiške kave Mico de noche pred mletjem

 

Monte Alban

Država: Mehika

Področje: Oaxaca

Občina: Santa Cruz Xoxocotlan

Nadmorska višina: 1700 – 1900m

Letina: januar – marec

Različice: Bourbon, Typic

 

 

Organska mehiška kava Monte Alban je poimenovana po 2500 let starih razvalinah mesta Zapotec, enem izmed prvih mest v Srednji Ameriki. Nasadi kave se nahajajo v bližini mesta Oaxaca, od koder so razvaline mesta Zapotec oddaljene 9 kilometrov. Mesto Monte Alban je pred približno 1000 leti veljalo za pomembno družbeno in politično središče, danes pa z ostanki templjev palač, visokih ploščadi, observatorijem s čudovitim razgledom na mesto ter obdanostjo z dolinami in gorami predstavlja eno izmed kulturno najbogatejših arheoloških najdišč Mehike.

V organski mehiški kavi Monte Alban, ki je proizvedena v majhnih količinah, so zaznavne note rumenih sadežev, mandljev, citrusov, vanilije in medu. Za pridelovalce te kave je specializirano gojenje kave relativno nova panoga. Kmetje so zato predani nenehnemu izobraževanju in izboljšavam proizvodnje. 

Mešanico organske mehiške kave Monte Alban lahko kupite v zrnu ali mleto, primerna pa je za pripravo na turški, moka in ameriški način.

 

Mexican coffee


Kvalitetni mehiški kavi Mico de noche in Monte Alban.

 

 

Malinali spiced

Malinali spiced je tradicionalna mešanica za pripravo prave mehiške kave. Vsebuje mešanico kave Monte Alban in Mico de noche z dodatkom cimeta in trsnega sladkorja. 

 

„Skrivnostna mešanica za vzbuditev tvojih brbončic.“

 

Kdo je obraz tradicionalne mehiške kava Malinali?

Obraz kave je ženska z imenom Malinali oziroma La Malinche, ki je prevajalka in tolmačka iz 16. stoletja. Bila je hčerka vodje plemena Nahua, ki je v življenju veliko pretrpela. Njen oče je umrl, ko je bila še mlado dekle, njena mati pa se je kasneje ponovno poročila in rodila sina, ki je bil tako prvi v vrsti za vodenje plemena, Malinali pa je zato v rodnem plemenu postala nezaželena. Poslali so jo v Tabasco, kjer je odraščala pri Majih in se tekom odraščanja naučila govoriti večino staroselskih jezikov. Kasneje jo je vodje majevskega plemena prodal španskemu konkvistadorju Hernanu Cortesu, kateremu je služila kot tolmačka, svetovalka in posrednica.

Med služenjem je Špancem pomagala prepričati staroselska plemena, da na dolgi rok ne morejo zmagati proti takratnim modernimi orožjem in ladjam španskih osvajalcev. Tako so Španci z njeno pomočjo morali iti v boj proti staroselcem le še enkrat.

Sodobni zgodovinarji se strinjajo, da je bila Malinali izjemno vešča diplomacije, nekateri pa si skorajda upajo trditi, da je bila prav ona zaslužna za osvojitev Mehike. Zapuščina La Malinche je mit, prepleten z legendo ter nasprotujočimi se mnenji Mehičanov o tej izjemni ženski. Nekateri jo vidijo kot temeljni lik mehiškega naroda, medtem ko za druge ostaja izdajalka. 

 


Malinali spiced, mešanica za pripravo tradicionalne mehiške kave.

 

slovenščina sl