Mehiški Kruh Mrtvih s Cvetovi Pomaranče

Izvor kruha mrtvih sega v čas Kolumba, ko so se začeli ljudje žrtvovat. Tega Španci niso dobro sprejeli, zato so predlagali uporabo pšeničnega kruha, na vrhu katerega so bile špice iz sladkorja, ki so jih spominjale na nemadežna srca.
Dan danes pa Mehičani pripravljajo ta okusen kruh in ga postavijo na svoje oltarje in jih dodatno okrasijo s cvetjem, svečami, pijačo in fotografijami bližnjih, ki so jih zapustili.
Prepričana sem, da ti bo po tem preprostem receptu uspel slasten kruh =)
Število porcij: 10
skupni čas: 97 min.
Priprava: 65 min.
Peka: 30 min.
Serviranje: 2 min.
Težavnost: srednja
Sestavine:
1 1/2 vrečke suhega kvasa (17 g)
1 žlička sladkorja
5 žlic tople vode
5 1/3 skodelice pšenične moke
3/4 skodelice sladkorja
1 mleko v prahu
1 jajce
1 jajčni rumenjak
1 1/2 čajne žličke esence pomarančnih cvetov (esencia de azahar)
180 g masla na sobni temperaturi
1 jajce za premaz
45 g stopljenega masla
1 skodelica sladkorja
1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
Postopek:
1. Testo
Pečico segrejte na 180°C. Kvas in 1 žličko sladkorja zmešajte s toplo vodo. Počakajte, da se dvigne (podvoji). Iz predhodno presejane moke in ¾ skodelice sladkorja oblikujte kupček z luknjo na sredini, na sredino vlijte fermentiran kvas, mleko v prahu, jajce, rumenjak, esenco pomarančnih cvetov in 180 g masla. Vse sestavine zmešajte, da nastane testo. Gnetite in udarjajte ga ob mizo, dokler ne postane gladko, elastično in se ne lepi na prste. Položite ga v večjo, predhodno namaščeno posodo, pokrijte z živilsko folijo in pustite počivati na toplem, dokler ne vzhaja toliko, da podvoji prvotno prostornino.
2. Oblikovanje
Četrtino testa rezervirajte za oblikovanje kosti. Preostanek razdelite na 10 enakih delov in oblikujte kroglice, katere položite na predhodno namaščene in pomokane pladnje, pokrijte s folijo za živila in pustite počivati na toplem, dokler ne podvojijo prostornino. Iz rezerviranega testa oblikujte 20 trakov za kosti in 10 majhnih kroglic, kosti in kroglice položite na pladenj s peki papirjem; ohladite.
3. Peka
Oblikujte kruh mrtvih tako, da na vsakega od kruhkov položite dve prekrižani kosti in na vrh zgornji pritrdite kroglico, ki predstavlja lobanjo. Premažite z jajcem in pecute pri 180°C 20 do 30 minut. Vzemite ga iz pečice, premažite z maslom in potresite s sladkorjem.
4. Kulinarični nasvet
Ne pozabite, da testo pokrijete z vlažno krpo ali živilsko folijo, ko ga pustite vzhajati, sicer bo nastala skorja, ki bo ustavila rast testa.
5. Prehranski nasvet
Jajca so dober vir vitamina A.
Pripomočki: ponev in pečica
Podatki o hranilni vrednosti: 688 kcal = 2.877 kj / na porcijo